• Vanhan talon selvittämättömät tapahtumat

  Tapahtumapaikka
  Oulu

  Tapahtuma-aika
  2001

  Aaveen muoto
  Tunnistamaton henki

  Kertojana toimi
  Muori8

  Ostimme mieheni kanssa vuonna 1989 vanhan sota-ajalla rakennetun talon, jota remontoimme n. 2 vuotta ennen sinne muuttoamme. Talo sijaitsi Oulussa, syrjäisemmällä seudulla. Lähin naapuri asui n. 50 metrin päässä talostamme. Naapuri sanoi meille, hänen isänsä kertoneen, että talon oli rakentanut vuonna 1942 täkäläinen viisihenkinen perhe. Talosta oli kuulunut useasti kovaa kiljuntaa, kirosanoja milloin suomeksi tai ruotsiksi, sekä miehen möreää ja vihaista huutoa. Naapurini isä ehti kuolla sairaskohtaukseen, mutta perhe oli ilmeisesti myöhemmin muuttanut talosta muualle.

  Muutimme tähän taloon remontin valmistuttua vuonna 1991. Koska meillä alkoi tulla terveysongelmia, aloimme epäillä että talossa oli hometta ja asia paljastui todeksi myöhemmin. Muutimme talosta vuonna 2000 kahden lapsemme kanssa Oulun keskustaan jossa meillä oli rivitalo-osake. Näiden kymmenen vuoden aikana talossa ei ollut tapahtunut mitään kummallista tai normaalista poikkeavaa.

  Mieheni oli vuonna 2001 ollut kalareissulla mökin läheisyydessä ja koska meillä oli vielä olleet tämän entisen talon avaimet tallessa, oli mieheni päättänyt jäädä yöksi taloon kalareissunsa lomassa. Hän kertoi minulle mm. että oli illanpäälle lämmittänyt saunaa talossa. Hän oli laittanut sankoon vettä jota heittää kiukaaseen ja jättänyt sen saunan penkille. Hän oli ilmeisesti mennyt kesken saunassa käyntinsä hakemaan pyyhettä itselleen makuuhuoneesta matkalaukustaan. Kun hän oli palannut saunalle, oli vedet sangosta kaadettu pois ja sankko oli lojunut lattialla. Mieheni kertoman mukaan, sankko ei ollut voinut tippua minkään voimasta, koska se oli ollut kaukana penkin laidasta.

  Saunan jälkeen, mieheni oli mennyt nukkumaan entiseen makuuhuoneesemme. Kahden aikaan yöllä hän oli kertonut heränneensä epämääräiseen laahaamisen ääneen yläkerrassa. Mieheni soitti naapurille ja naapuri oli käskenyt mieheni käydä huutamassa yläkerran portaiden alapäässä että lopettaisi häiritsemisen. Laahaus oli kuulemma hetkeksi loppunut, mutta oli jatkunut hetken päästä kovempana ja mieheni kertoi kuulleensa ääniä portaiden alapäästäkin, ja että makuukammarin ovi oli mennyt hieman raolleen.

  Hän lähti talosta aamulla, muttei ollut havainnut talossa tapahtuneen mitään kummallista. Hän oli vielä ennen lähtöään käynyt entisen naapurimme kanssa tutkimassa yläkertaa, muttei ollut myöskään havainnut siellä mitään outoa.

  Kuukauden jälkeen tapahtuneesta, mieheni alkoi nähdä kyseisestä talosta unia, joissa mm. yläkerrassa ja kellarissa olisi jotain, mitä meidän täytyisi tietää. Mieheni päätti lähteä uudelle yökyläreissulle tutkiakseen taloa, mutta sanoi menevänsä sinne asuntoautollamme ja nukkuvansa siellä ja käyvänsä talossa lämmittämässä ainoastaan saunan.

  Hän kertoi lämmittäneensä saunan, mutta mitään outoa ei ollut tapahtunut sen koommin. Ennen löysä saunan ovi oli ollut kumminkin tiukempi ja sitä oli joutunut kiskomaan hiki hatussa, mieheni ei kuitenkaan ollut kiinnittänyt tähän kamalasti huomiota.

  Hän oli herännyt valokeiloihin, jotka olivat suuntautuneet asuntoautoomme talon yläkerrasta. Mieheni oli välittämättä laittanut takaisin nukkumaan, mutta oli herännyt vielä myöhemmin yöllä siihen, että jokin kahisee asuntoautoa vasten. Meidän koira Uski (joka oli miehelläni tällöin mukana), oli alkanut välittömästi haukkua ja mieheni oli mennyt hiljentämään koiraa ja samalla oli nähnyt että jokin valkoinen peitto oli laitettu yläkerran ikkunaan.

  Hän oli ollut todella vihoissaan ja mennyt taskulamppu mukanaan tarkistamaan yläkertaa, naapurin hän oli myös kuulemani mukaan soittanut paikalle ollessaan jo sisällä. Yläkerran rappusessa oli ollut syvä kolo, jota kuukausi aiemmin ei ollut ollut samassa paikassa. Päästessään yläkertaan, peitto oli otettu ikkunasta pois ja ikkuna oli heilunut auki. Mieheni oli nähnyt portaikossa varjoja, kun oli laskeutunut yläkerrasta alas ja oli mennyt koettamaan makuukammarin ovea, joka oli ollut tiiviisti kiinni. (Mieheni oli sanonut jättäneensä oven auki, kun oli yöreissultaan lähtenyt kämpästä).

  Naapurin hän oli tavannut eteisessä ja naapuri sanoi nähneensä valkoisen peiton asuntovaunun ikkunassa ja kuulleensa asuntoautosta kolinaa, muttei ollut mennyt asiaa tarkistamaan. Mieheni mukaan, he olivat käyneet kurkkaamassa asuntoautoa ja jälleen peitto oli tällöin ikkunassa ja asuntoauton keittiön kaapit olivat auki ja kaappeihin oli tullut syviä naarmuja.

  Hain autollamme mieheni ja Uskin seuraavan päivän aamuna entisen naapurin luota (jossa hän oli yötä, kun ei ollut uskaltanut jäädä asuntoautoon) ja kävimme katsomassa taloa yhdessä vielä. Halusin jollain lailla päästä tästä häiritsevästä ”aaveesta” eroon ja kävin huutamassa eteisessä, että lopettaisi typerän hommansa ja jättäisi meidät ikuiseen rauhaan. Kuulimme yläkerrasta kolme tömistystä.

  Sittemmin emme ole enää käyneet talossa, entinen naapuri soitteli parisen kertaa tapahtuneen jälkeen, että talosta on näkynyt yöllä voimakkaita valokeiloja. Kuulimme äskettäin tutultamme, joka on tämän entisen naapurimme ystävä, että entinen naapurimme oli muuttanut Etelä-Suomeen, sillä hänenkin talossaan oli alkanut tapahtua samankaltaisia asioita kuin entisessä talossamme.

  Jutut ovat jääneet meille ikuiseksi mysteeriksi, mutta epäilen jollain lailla sota-ajan perheen tapahtumien vaikuttavan taloon nykyisinkin.


  Jaa facebookissa
  Tarina löytyy arkistosta Pohjoisen aavetarinat avainsanoilla 2000, 2000-luku, 2001, Oulu, Tunnistamaton henki.


 • 4 vastausta aiheeseen Vanhan talon selvittämättömät tapahtumat

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

   
  © 2004 Henkientalo.com - Kaikki oikeudet pidätetä :)

  Facebook - Twitter - Sivukartta - Sisällön kopioiminen - Mediakortti

  Tämä verkkosivu on osa mediatomaatti mediataloa