• Naurisahon ukko

  Tapahtumapaikka
  Hyrynsalmi

  Tapahtuma-aika
  1930

  Aaveen muoto
  Tunnistettu henki

  Kertojana toimi
  Marja-Terttu

  Hyrynsalmella, Kainuussa on talo johon liittyy tarina. Itse kuulin jutun paikallisilta. Itse tiesin mitä taloa tarkoitettiin. Tarina kerrottiin minulle näin:

  Tiedätkö tuolla n. kilometrin päässä sen punaisen vanhan talon. Talossa asui kauan, KAUAN aikaa sitten vanha huru-ukko, ”poppamies” jota kutsuttiin naurisahon ukoksi ja paikkaa naurisahoksi, koska ukko viljeli nauriita.

  Ukolla oli kaikenlaisia taikakaluja yms. Kerran hän oli rakentanut pitkän hirsiaidan yhdessä yössä, ja kun muut olivat kysyneet, että miten hän pystyi yksin rakentamaan tuollaisen? Ja vastaus oli kuulunut: ”Minulla oli pikku-ukkoja auttamassa”. Kun ukko oli kuollut, hänen pojan, pojan poikansa oli tullut katsomaan ja siivoamaan taloa. Poika oli laittanut kaikki ukon taikakalut arkkuun ja vienyt arkun vintille. Pojalla oli mennyt myöhään, joten hän päätti jäädä yöksi taloon.

  Yöllä poika heräsi siihen, kuin joku huutaisi vintiltä: ”Mitä sinä minut tänne tukehutat?” .. Poika meni vintille katsomaan kuka siellä huusi. Ääni oli kuulunut arkusta. Poika aukaisi arkun, jossa naurisahon ukon henki oli taikakaluissaan elänyt ja huutanut. Kun arkun kansi aukesi, siellä taikakalut huusivat ja liikkuivat.

  Poika tuli hulluksi, eikä kukaan uskonut hänen juttuaan, poika joutui mielisairaalaan ja kuoli sinne. Ukon kerrotaan vieläkin kummittelevan talossa, joka on yhä pystyssä. Aina kun ajamme mökillemme, ajamme talon ohi :S


  Jaa facebookissa
  Tarina löytyy arkistosta Idän aavetarinat avainsanoilla Huru-ukko, Hyrynsalmi, Kainuu, pikku-ukot, poppamies, taikakalut.


 • 2 vastausta aiheeseen Naurisahon ukko

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

   
  © 2004 Henkientalo.com - Kaikki oikeudet pidätetä :)

  Facebook - Twitter - Sivukartta - Sisällön kopioiminen - Mediakortti

  Tämä verkkosivu on osa mediatomaatti mediataloa